Kun je bemiddelingskosten bij verhuur van woonruimte van terugvorderen?

De transitievergoeding is bij ernstig verwijtbaar handelen niet verschuldigd

Als je een woning huurt, dient de huurder vaak bemiddelingskosten te betalen aan de huurbemiddelaar. Kun je die kosten terugvorderen?

Als je een woning huurt, mag de huurbemiddelaar de huurder alleen kosten in rekening brengen indien de huurbemiddelaar alleen de huurder bijstaat. Als de huurder toch kosten heeft moeten betalen, kan de huurder die kosten terugvorderen.

De Hoge Raad heeft in 2015 een belangrijke uitspraak gedaan over de verschuldigdheid van de bemiddelingskosten.

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat het plaatsen van een bemiddelingsadvertentie op de website van de huurbemiddelaar geldt als een overeenkomst tussen de huurbemiddelaar en de verhuurder. Dat is ook zo als de huurbemiddelaar geen enkele vergoeding ontvangt van de verhuurder. De huurder is dan dus geen bemiddelingskosten verschuldigd.

De Hoge Raad heeft vervolgens bepaald dat het niets uitmaakt of de verhuurder de huurbemiddelaar benadert of dat de huurbemiddelaar de verhuurder benadert.

De Hoge Raad overweegt vervolgens dat de website van de huurbemiddelaar soms als een “elektronisch prikbord” functioneert. Als op de website van de huurbemiddelaar de contactgegevens van de verhuurder staan, kan de huurbemiddelaar wél bemiddelingskosten in rekening brengen bij de huurder.

Deze regels gelden voor zelfstandige woonruimte en onzelfstandige woonruimte.

De vordering tot terugbetaling van de bemiddelingskosten verjaart na vijf jaar.

Bron rechtspraak.nl: ECLI:NL:HR:2015:3099

%d bloggers liken dit:
Secured By miniOrange